Aloitussivu  •  Kartanon esittely  •  Ratsuhevosgalleria  •  Toiminta  •  Foorumi

Tervetuloa kierrokselle Auburnin kartanon maille

Päärakennus ja miljöö

Auburnin kartano on varakkaan Sokan suvun vuonna 1885 rakentama koti ja maatila. Uusrenesanssityylinen päärakennus on säilynyt jatkuvan huolenpidon ja entisöinnin ansiosta alkuperäisessä loistossaan, mutta hevostallin tuhoutuessa kohtalokkaassa tulipalossa täysin, on sen tilalle rakennettu uusi rakennus vanhaa tyyliä jäljitellen. Päärakennuksessa asuvat tallinomistajasisarukset Isabella ja Amanda Sokka, sekä vuokralaisena tallimestari Jonathan Raynott. Isabella on valloittanut rakennuksen länsisiiven, Amanda itäsiiven. Sisaruksilla on käytössään kaksikerroksiset yksityiset tilat, joihin pääsee myös omista sisäänkäynneistään. Jonathan asuu rakennuksen keskellä yläkerrassa, tallimestarille perinteikkäästi tarkoitetussa työsuhdeasunnossa. Alakerrassa on lisäksi yhteistä oleskelu- ja aulatilaa sekä mm. kirjasto ja suuri ruokailuhuone. Rakennuksessa on parvekkeet ja terassit sekä edessä että takana. Jokaisesta asuinosasta pääsee ihailemaan sekä puutarha- että tallimaisemia.

Auburnin miljöö säväyttää kauneudellaan: tiluksilla kasvaa paljon vanhoja lehtipuita ja kartanon takana kukoistaa puutarhan lisäksi erillinen ruusutarha lampineen sekä tunnelmalliseen lehtoon pystytetty hevosten hautausmaa. Keskellä talli- ja kartanopihaa olevalta suihkulähteeltä erkanee sorateitä, jotka vievät aina päätieltä parkkipaikan kautta rakennuksille, tarhoille, ratsastuskentille sekä alas lammenrantaan huvilalle. Kartano on nimetty etupihalle 1920-luvulla istutetun suuren hevoskastanjapuun mukaan, jonka runkoon on naulattu pronssinen laatta. Laattaan on kaiverrettu kartanon rakentajien nimet sekä rakennusvuosi. Puutarhaimaisella pihapiirillä on useita ratsastusaiheisia pronssipatsaita sekä kauniita kukkaistutuksia. Puutarha ja tilan yleinen sisustus on ylellistä, mutta samalla vähäeleistä. Rahalla ei pröystäillä, vaan kaikki on toteutettu tyylikäästi, laadukkailla materiaaleilla tosin.

•  Kartanon historia
•  Henkilökunta
•  Kuka kukin on? (2019)
•  Kuva-albumi

Talli ja ratsastuskentät

Auburnissa on kaksi valkotiilisistä ja koneellisesti ilmastoitua tallirakennusta. Yksityistallista löytyvät tilat ja karsinapaikat kahdeksalletoista hevoselle, kun taas 2018 keväällä rakennetussa tammatallissa karsinapaikkoja riittää jopa reilulle kahdellekymmenelle hevoselle. Suurissa karsinoissa on laadukas hamppukuivike, automaattiset juomakupit, suolakiviteline sekä kameravalvonta. Karsinoiden lisäksi molemmista tallirakennuksista löytyvät pesupaikka sekä varuste- ja rehuhuone. Yksityistallissa on lisäksi omistajattarien toimistokoppi, pyykkihuone, solarium toisen hoitopaikan yhteydessä, kuntosali sekä tunnelmallinen Riders Lounge (josta löytyy aina kahvia!).

Kotoisan tyylikkäästä loungesta löytyvät ratsastajien omat kaapit, WC, suihku, pieni tupakeittö sekä vuodesohva tallilla yöpymistä ja oleskelua varten. Tallilaisten tulee pitää lounge siistinä sekä ilmoittaa mahdollisesta yöpymisestään. Loungen vuodesohvan lisäksi on mahdollista yöpyä tallivintille kunnostetuissa pienissä huoneissa, joiden avaimet saa tarvittaessa joko perijättäriltä tai tallimestarilta. Vintin kahdesta huoneistosta toisessa asuu harjoittelijamme Penna Vaanila.

Ratsastajien henkilökohtaiset varusteet tulee säilyttää loungen kaapeissa, sillä satulahuone on varattu ainostaan hevosten varusteille. Satulahuoneessa jokaisella hevosella on kaksi kauniisti nimikoitua paikkaa suitsille ja satuloille, minkä lisäksi suojat ja harjalaatikot säilytetään jokaisen omassa hyllyvälikössä. Loimitelineitä on jokaiselle muutama ja kuivaustilaa löytyy pyykkihuoneesta. Likaiset huovat ym. voi viedä pyykkihuoneeseen henkilökunnan pestäväksi ja noutaa ne viimeistään kolmen päivän kuluttua samasta huoneesta puhtaina.

Tammatallin rakentamisen yhteydessä yksityistallin entiset varsomiskarsinat pistettiin uusiksi: nyt niiden tilalla on pyykki- ja kuivaushuone sekä kuntosali. Kuntosalin äänieristys on erinomainen, mutta se ei ole käytössä enää ilta-aikaan. Tallityöntekijät avaavat salin aamutallin yhteydessä ja lukitsevat sen noin iltaruokinnan aikoihin. Tammatalli on muuten samanlainen kuin yksityistallikin, mutta siellä jokaisella hevosella on avattava kalteri-ikkuna. Tallin ulkoringissä asuvilla on pelkän ikkunan sijasta kokonainen kaksiosainen ovi ulos.

Auburnin kartanon ylpeyden aiheet, kaksi lämmitettyä ja mahonkipuista maneesia, sijaitsevat aivan tallin vieressä katetun kulkuyhteyden päässä. Maneeseista vanhempi, niin sanottu Tammi-areena, on tallin päämaneesi ja kilpailuiden näyttämö. Katsomo kattaa koko maneesin toisen pitkän sivun, mikä mahdollistaa suurempienkin kilpailuiden järjestämisen yleisöineen. Maneesin tallin puoleisesta itäpäädystä on myös mahdollisuus seurata ratsukoita lasitetusta kahviosta, toisesta kerroksesta. Yläkerran katsomosta pääsee käytävää pitkin tallin vintille. Valaistus maneesissa on ympäri vuoden ensiluokkainen, muttei liian kirkas: kaarevan katon juhlalliset kattokruunut kattavat koko hallin ja isot ikkunat päästävät lävitsensä runsaasti luonnonvaloa. Kylkeen samalla tyylillä rakennettu toinen maneesi, Kastanja-areena, on pääasiallisesti valmennusten ja kilpailuverryttelyjen käytössä.

Maneesin lisäksi aidattuja ratsastuskenttiä Auburnissa on kaksi: hiekkakenttä, kooltaan 50 x 25 metriä, sekä nurmipohjainen derby, kooltaan 80 x 80 metriä. Nurmikenttä on pääasiallisesti tarkoitettu esteratsastukseen, joten estekalustokatos löytyy portin läheisyydestä. Molemmilta kentiltä löytyy sadetusjärjestelmät sekä yhteinen katsomo kahteen suuntaan. Kenttien välillä on portti, jolloin toista kenttää voidaan käyttää kilpailujen aikana verryttelyalueena. Derbyn päädyssä on lisäksi toinen portti, jota hyödynnetään kenttäkilpailuiden aikana. Portilta avautuva polku johtaa suoraan maastoesteradalle kaunista lammenrantaa kiertäen.

•  Tallien pohjapiirustukset ja karsinajärjestys
•  Maneesien pohjapiirustukset ja lisäinfoa
•  Toimiston ilmoitustaulu

Tarhat, laitumet ja maastot

Tallipihasta löytyy useita tarhoja, joista noin puolet ovat muita pienempiä ja varattuja oreille. Orit tarhataan pääasiassa yksin, mutta niilläkin on ruhtinaallisesti tilaa. Valkoiset puuaidat ovat porteiltaan koristeelliset ja helppokulkuiset. Orien käyttämiin tarhoihin on vedetty lisäksi sähkölangat. Tarhojen etuosa on hiekkaa mutaisuuden välttämiseksi porttialueella, mutta peremmällä tarhat ovat maapohjaisia ja vihreitä. Puita löytyy satunnaisesti varjopaikkoja varten ja ensimmäisessä tarhassa on jopa oma pieni lampi. Jokainen tarha pitää sisällään heinä- ja vesikaukalon. Tarhat siivotaan vähintään kerran viikossa, jotta erityisesti hiekkapohja pysyy siistissä kunnossa eikä täyty lannasta. Tarhat ovat salaojitettuja, joten keväisin ja syksyisin sade- ja sulamisvedet pääsevät valumaan pois pehmittämättä pohjaa. Auburnissa hevoset tarhataan kokopäiväisesti ympäri vuoden. Tarha-alue on myös valaistu.

Kesällä Auburnin hevoset pääsevät aarnimetsän takaiselle suurelle laitumelle. Suurin ala laitumesta on niittyä, mutta se sisältää myös siivun metsää sekä tilavan pihaton. Tallilta laitumelle on matkaa vajaa kilometri, joten juomavedet laitumelle kuljetetaan traktorimönkijällä. Tallin läheiset ratsastusmaastot ovat vaihtelevat ja hyvät. Tilan mailta laidunten takaa löytyy lisäksi monipuolinen maastoesterata eri tasoisten kenttäkilpailuiden sekä valmennusten järjestämistä varten. Maastoissa on paljon valinnanvaraa aina pikkukylän hiekkateistä metsän kinttupolkuihin. Laitumen puoleinen järvenranta on siskosten omistamaa maata, joten siellä saa uittaa hevosia sekä pulahtaa veteen itse. Pienellä oleskelutilalla varustettu rantasauna on niin ikään kartanon ja toisinaan se voidaan luovuttaa tallilaisten käyttöön (kysy omistajattarilta tarkemmin).

•  Aluekartta ja tarhausjärjestys
•  Faktoja Kallan kylästä

KAIKEN © AUBURN ESTATE 2017–  | AUBURN ESTATE ON VIRTUAALITALLI