UBURN ESTATE

Kalla CUP 2019 reportaasi

Kallan Sanomat – Sunnuntainumero [URHEILU-UUTISET] 1.3.2020

Vuoden 2019 Kalla CUP:n osakilpailuissa Auburnin kartanolla nähtiin yhteensä 102 kilparatsastajaa ja vielä enemmän eri hevosia heidän ratsastaminaan. Startteja CUP:n neljässä osakilpailussa ja kolmessa lajissa kertyi yhteensä huikeat 581. Enemmistö osallistujista oli naisia, miesten osuuden ollessa silti kiitettävät 34 prosenttia.

Kauden parhaan tuloksen sijoituspisteiden keskiarvolla laskettuna teki Auburnin kartanon oma Amanda Sokka. Aivan kintereillä olivat Gabriella Stern, Reeta Syvävirta ja Jacki Cartagena. Alle pisteen päässä kärjestä olivat myös Salma Stjärndahl, Minka Aavikko sekä Axelle van Hoek. Mainitut ratsastajat edustavat kaikkia kolmea lajia, ja korkea sijoituspisteiden keskiarvo kertoo heidän tehneen tasaisesti hyvää tulosta omissa luokissaan. Onnittelut kahdenkymmenen parhaan ratsastajan kärjelle! Kaikkiaan sijoituspisteissä huomioitiin 77 ratsastajaa, sillä vain yhden startin koko kilpailuvuotena ratsastaneet 25 ratsastajaa jätettiin tilaston ulkopuolelle. Heidän osaltaan ei olisi voitu puhua tulosten keskiarvosta.

Kauden parhaaksi sijoitusprosentiksi muodostui Minka Aavikon huikea 67 % tulos. Selkeän eron takaa, mutta silti vakuuttavalla 60 % sijoitustuloksella ansioituivat Jacki Cartagena sekä Lukas Niemenpää. Seuraavaksi parhaita ja varsin kunniakkaita ”joka toinen osallistumiseni oli sijoitus” -tuloksia nähtiin useampia. Näin säännönmukaisesti sijoittuivat Amanda Sokka, Reeta Syvävirta, Anamaria Antongiorgi, Thomas Sund ja Jennifer Saraste. Sijoitusprosenttien vertailussa ratsukot suodatettiin vielä sijoituspisteitäkin tarkemmin: vähintään kolme starttia vuoden aikana ratsastaneet (67 ratsastajaa) otettiin vertailuun mukaan. Yksi tai kaksi starttia ratsastaneilla sijoitusprosentti oli liian helposti 50 tai 100 % – pelkän yhden satumaisen sijoituksen tuloksena.

Sijoitustilastojen valossa Kallan Sanomien mielestä kauden 2019 paras kouluratsastaja oli Amanda Sokka, paras esteratsastaja Jacki Cartagena, paras kenttäratsastaja Gabriella Stern, paras monen lajin taitaja Minka Aavikko sekä paras poniratsastaja Reeta Syvävirta. Hevosurheilutoimitus onnittelee, ja lähettää valitsemilleen suosikeille kukkalähetyksen!

Kalla CUP tilastot 2019

Kalla CUP rankingit

Kalla CUP:n virallinen ja varsin monimutkaisen pisteytyksen taakse kätkeytyvä ranking ratkaistaan vuosittain vain kylän omien ratsastajien kesken. Vuonna 2019 nähtiin ensimmäistä kertaa tilanne, jossa edellisvuoden ranking-ykkönen uusi voittonsa. Kyseessä on tietenkin esteratsastuksen nuori lupaus, vieraan kartanon tytär, neiti Josefina Rosengård. Kaajapurojen tallia edustava Rosengård haki kauteensa onnistuneesti vauhtia ja kokemusta aina Saksasta asti, ja vakiinnutti viimeistään nyt asemansa uskottavana, kansainvälisenä kilparatsastajana. Toiseksi esteratsastajien rankingissa sijoittui vuodesta toiseen kärjen tuntumassa keikkunut Matilda Tammilehto. Tammilehto vakuutti tuomariston nousujohteisuudellaan ja hämmästyttävällä tavallaan kerätä itsensä uuteen suoritukseen pettymyksenkin jälkeen. Lisäksi tätä kahden kärkeä yhdistävät nuoret, itse ratsutetut hevoset, joiden onnistunut eteenpäinvieminen on vaikuttanut huomattavan positiivisesti lopulliseen sijoitukseen. Tarkkasilmäinen huomaa myös, että voittajien hevoset ovat Rosengård-sukuisia puoliverisiä – kyllä vain, neiti Rosengårdin vanhemmat myhäilevät varmasti tyytyväisenä kasvateilleen. Tällainen tulos ei kuitenkaan hiljennä spekulaatioita rannikon kartanoperheen mahdollisesta sotkeentumisesta tuomaristopeliin!

Esterankingin kolmantena ja neljäntenä palkittiin miehiä. Anton Seljavaara menestyi tasaisesti allaan Isabella Sokan huipputamma, ja silmin havaittavan edistymisen sekä muutaman arvokkaan voiton jälkeen hän ansaitsi selkeästi paikkansa ranking-kolmosena. Neljänneksi sijoittui ranking-ykkösen poikaystävä Rasmus Alsila – joskin Alsila ansaitsee tulla mainituksi omiin ansioihinsa perustuen, nuori mies kun on jo ratsastanut varsin vakuuttavan kilpauran. Alsila vakuuttikin tuomarineuvoston juuri ammattimaisuudellaan, sillä menestystä tuli jälleen kerran useilla hyvin erityylisillä ratsuilla.

Kouluratsastuksen osalta ranking-voiton vei kauden aikana erityisen kunnianhimoiseksi ja kilpailunhaluiseksi osoittautunut Sarah Reyes. Amandan Sokan hevosta vuokraava Reyes ei jäänyt jalkoihin edes silloin, kun Sokka päätti kesken kilpakauden astuttaa Reyesin ratsun Fiveofiven. Latinolaiskaunotar menestyi päättäväisesti myös lainaratsuillaan, jättäen rankingissa taakseen edellisvuoden ykkösen Inna Paakkasen. Paakkanen pysytteli koko kauden aivan Reyesin kannoilla, ja osakilpailuista ropisi sijoituksia tälle kahden huippuorin ratsastajalle.

Varsin selkeä koulurankingin kolmonen oli sekä Auburnin että Kaajapurojen tiimissä ratsastava Kiia Kalliokoski. Kallan-kasvatilla ja Amanda Sokan GP-tammalla ratsastava Kalliokoski teki läpi kauden hyvää tulosta ja osoitti pärjäävänsä legendaarisen Rägbys Vociferousin pojan kanssa. Kalliokosken kannoille neljännelle sijalle nousi hienon loppukirin tehnyt Tilda Mustamaa, Vociferousilla vuonna 2017 rankingin voittanut kylmähermoinen nainen. Myös Mustamaan ratsu on kallalaiskasvatti ja Vociferousin jälkeläinen.

Kenttäratsastuksen rankingissa neuvosto teki kenties kaikkein radikaaleimman päätöksen. Ranking-ykköseksi kruunattiin Kaajapuroja edustava Jesse Aro, joka muiden lajien voittajista poiketen ei suoraan sijoittunut yhdessäkään osakilpailussa. Voittajat julkistaneessa lehdistötiedotteessa kuitenkin todetaan, että osakoetasolla Aro menestyi useita kertoja, mutta tärkeimmissä paikoissa voittoja ei valitettavasti syntynyt. Aro palkitaankin kenttäratsastukseen sopivalla sitkeydellään sekä arjen hevosmiestaidoillaan. Painava osasyynsä on toki silläkin, että kaudella 2019 Auburnin kartanon kenttäratsastajien keskuudesta tuntui puuttuvan voitontahto. Edellisvuoden voittaja Julia Luoti jätti leikin (ja Kallan) sikseen, kun taas Stern ja Sare astuttivat kaudella ainoat kilparatsunsa. Ranking-kakkonen olikin täten hienoinen yllätys, sillä toisen pokaalin pokkasi esteratsastajana paremmin mainettaan rakentanut Rasmus Alsila. Alsilan nuori ori teki hyvää tulosta, eikä sekään varmaan vaikuttanut neuvoston silmissä miinukselta, että Alsila kilpaili vuoden mittaan kenttäratsastajanakin tunnetun Isabella Sokan hevosilla.

Kalla CUP ranking 2019
Arvosteluperusteet
Kaikkien vuosien voittajat

Miksi he eivät pärjänneet?

Jokaisessa lajissa taso on kova. Neuvosto joutuu tekemään tiukkoja päätöksiä, jotka perustuvat osin mielipiteisiin. Rankingien häntäpäätä pitäviä yhdistää kuitenkin muutama tekijä. Ensinnäkin ovat he, jotka kilpailevat useaa lajia ja keskittyvät johonkin lajiin selkeästi omaa päälajiaan vähemmän. Sitten ovat he, joissa olisi hurjasti potentiaalia, mutta jotka eivät syystä tai toisesta osallistu jokaiseen osakilpailuun. Kilpailutuloksilla on kokonaistuloksessa sen verran merkitystä, että osallistumattomuus on suurin syy joidenkin ratsastajien putoamiselle rankingissa alaspäin.

Silti myös spekulaation aihetta löytyy. Esteratsastuksen rankingissa kenties mainittavimpia ovat neidit Ellie von Brandt (kahdeksas sija) sekä Ellen Nylund (yhdeksäs sija). Von Brandt lähti melkoiselta takamatkalta, ja Kallan Sanomien urheilutoimitus veikkaakin naisen menestyvän aivan eri tavalla seuraavana vuonna, sillä kunnianhimo on silminnähtävää. Nylundin taas kohkataan suututtaneen jonkun neuvostonjäsenistä, joskin virallinen taho ei ole suostunut vahvistamaan tätä huhua. Myös muutaman vuoden takainen voittaja Jonathan Raynott puuttui aivan kärkikamppailusta, mitä selittää miehen huippuratsun loukkaantuminen. Raynottilla on kuitenkin lupaava nuori kasvamassa, joten kenties kuulemme hänestäkin taas ensi kaudella. Kouluratsastuksen osalta kärkituloksia tehneitä ratsukoita oli kohtalaisen paljon. Näiden lisäksi urheilutoimitus näkee, että vuosi toisensa perään aivan menestyksen tuntumassa keikkunut Nita Merisalo saattaisi tulevalla kaudella näyttää kyntensä. Nuori ratsastaja on kerryttänyt jo varsin vakuuttavaa kilpailumenestystä eri sarjoissa. Sama tilanne on Minka Aavikolla, jonka osalta lajinvaihtouutiset täysin kenttäratsastukseen käyvät kylläkin kuumana. Suurimpia yllättäjiä tulevalla kaudella saattavat silti olla miehet, sillä Auburnin Mikael Aarnisuo ei ole näyttänyt koko potentiaaliaan, ja Kaajapurojen tiimi taas on täydentynyt englantilaissyntyisellä Robert Harringtonilla. Joten, kiristäkää koulunutturanne naiset, vuoden 2020 ranking-kärkeä tulevat tavoittelemaan myös miehet!

Kenttäratsastuksessa kausi jäi kaikkinensa hieman latteaksi, sillä jälkikäteen tarkasteltuna Aron voittoa ei uhmannut oikeastaan kukaan. Tulevalla kaudella päästään kuitenkin jännittämään, kirivätkö Stern ja Sare takaisin kärkeen, ja miten mahtaa jatkua Alsilan lupaavasti alkanut ura? Ei sovi myöskään unohtaa Minka Aavikkoa, joka otti ponillaan melkoisia yllätysvoittoja ja menestyi muutenkin uudessa lajivaltauksessaan hienosti. Aavikolla on toinen poni kasvamassa, ja huhutaan sitäkin, että osa esteratsastajista olisi Alsilan esimerkistä kiinnostunut kilpailemaan ratsastuksen kuninkuuslajissa tulevalla kaudella.

KAIKEN © AUBURN ESTATE 2017– | AUBURN ESTATE ON VIRTUAALITALLI